Obezitenin cerrahi tedavisinde en yaygın yöntem olarak tercih edilen Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi), laparoskopik (kapalı) olarak gerçekleştirilen ve ortalama 60 dk süren cerrahi bir yöntemdir.
Midenin yaklaşık %75’i özel kesici-kapatıcı aletler yardımı ile kesilerek vücut dışına çıkarılır. Kalan mide hacmi yaklaşık 150-200 cc kadardır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Açlık Hisseder Miyim ?
Midenin Fundus kısmında Ghrelin adı verilen ve açlık hormonu olarak adlandırılan bir hormon salgılanmaktadır. Tüp Mide Ameliyatı sırasında, Fundus kımı tamamen çıkarılmaktadır. Midenin Fundus kısmının cerrahi olarak çıkarılmaması hastalarda teknik cerrahi yetersizliğe bağlı olarak erken geri kilo alma problemlerine yol açacaktır.Bunun sonucu olarak ameliyat olan kişide açlık hissinin azalması beklenir.
Kimlere Tüp Mide Ameliyatı Yapılabilir ?
Vücut kitle indeksi (VKİ) 40 ve üzeri olup diyet yada fiziksel aktiviteler ve medikal tedavi ile kilo vermeyi başaramamış kişilere uygulanabilmekle birlikte, VKİ’si 35 ve üzeri olup ek olarak diyabet, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, uyku apne sendromu, kalp yetmezliği vb rahatsızlıkları olanlar bu cerrahiye uygun hasta grubudur. Çeşitli branş hekimlerinin olduğu sağlık kurullundan onay alındıktan sonra bu operasyon gerçekleştirilebilir.
Kimlere Tüp Mide Ameliyatı Yapılamaz?
Ciddi tedavi gerektiren psikiyatrik hastalığı olanlar, alkol veya madde bağımlılığı olanlar, ameliyat sonrası uyulacak kurallar ile ilgili gerekli hassasiyeti gösteremeyecek hastalar, değerlendirme sonucunda anestezi alması sakıncalı olan hastalar ameliyat için uygun hastalar değildir. Özellikle psikiyatrik problemleri olan hastaların öncelikle tedaileri psikiyatrik açıdan yapılmakta sonrasında Tüp mide ameliyatı gerçekleştirilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Normal Yaşantıma Dönebilirim?
Operasyon sonrası aynı gün hasta kaldırılarak yürütülür. Bir kaç yudum su içmeye başlayabilir. Ameliyattan sonra 3. Günde yerleştirilmiş dren çekilerek hata taburcu edilebilir. Onuncu gün kontrolünde dikişler alınır. İlk 1 ay kısa mesafe yürüyüşler önerilir. 2. ayda spor yapmaya başlanılabilir. Ameliyat sonrasında hekimin önereceği protein ve vitaminler kullanılmalı, yine bir diyetisyen eşliğinde normal yaşantıya devam edilmelidir.
Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Neler?
Tüp mide ameliyatında mide, alt kısımdan (Antrum) başlanılarak üst kısmına (Fundus) kadar stapler denilen özel kesici kapatıcı aletler ile kesilip çıkarılmakta ve mide boyunca uzun bir kesi hattı oluşmaktadır.Bu özel aletler ile 3 sıra kapatma işlemi yapılsa dahi bu hattan, özellikle oluşabilecek doku beslenme bozukluklarına bağlı kaçaklar olabilmektedir. Bunun haricinde, tüp mide ameliyatı olan hastalar bir çok hastalığı da (hipertansiyon,diyabet,damar bozuklukları vb) beraberinde bulundurmakta ve ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.Aynı zamanda ameliyat sonrasında yeterli mineral ve vitamin desteği sağlanmaz ise bu elementlerin eksikliğine bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları oluşabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatında Ölüm Oranı Nedir?
Tüp Mide ameliyatında, mide kesilme hattında meydana gelebilecek kaçaklar ve emboli en korkulan komplikasyonlar olmak ile birlikte sanıldığının aksine çok fazla görülmemektedirler. Kaçaklara bağlı oluşabilecek fistüller çoğunlukla deneyimli ellerde iyi yönetilir ve stent ve drenaj uygulamaları ile tedavi edilirler. En korkulan komplikasyonlardan bir diğeri ise akciğer embolisi (akciğere giden damarların tıkanması) dir. Obez hastalarda hareket kısıtlılığı ve ek rahatsızlıklara bağlı olarak emboli oranı sağlıklı insanlara göre oldukça azdır. Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında emboli riskini azaltacak kan sulandırıcı iğneler kullanılmasına rağmen bu risk sıfırlanamamaktadır.Tüp mide ameliyatlarında çoğunlukla anlatılan nedenlere bağlı olarak ölüm oranı %0.1 ( binde bir)'dir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Alkol İçebilir Miyim?
Tüp Mide ameliyatı sonrasında ilk 6 ay alkol tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Alkol özellikle şeker ve gaz ihtiva eder. Şekerli ve gazlı içecek tüketilmesi özellikle alınacak kalori miktarını arttırmakla kalmaz, ameliyat sonrasında reflü şikayetlerinide arttırmakta ve midenin yanında yemek borusunda da çeşitli rahatsızlıklara da zemin hazırlamaktadır.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Sigara İçebilir Miyim?
Sigara, sadece ameliyat olan hastalarda değil her birey için kullanılmaması gereken bir madde olmak ile birlikte sigara bağımlılığı malesef tüm dünyada ve ülkemizde oldukça fazladır. Vücudumuzda bir çok sistemle ilgili olarak kanser gelişimine zemin hazırlamaktadır. Bunun yanında tüp mide ameliyatı geçiren hastalarda midedeki kesi hattındaki dokunun beslenmesini bozacağı için özellikle ameliyat sonrası ilk bir ay kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatını SGK Karşılar Mı?
Obezite bir sağlık problemidir ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önemi bildirilmiştir. Ülkemizde SGK tarafından bazı koşullar karşılandığında sağlık kurumları tarafından geri ödemesi bulunmaktadır. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40 ve üzeri olan hastalarda veya VKİ=35 ve üzeri olup şeker hastalığı, hipertansiyon, karaciğer yağlanması,uyku apne sendromu vb. yandaş hastalığı olup Psikiyatri, Dahiliye veya Endokrinoloji onayı alan, sağlık kurulundan onay alan hastalarda SGK tarafından karşılanmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kabızlık Problemim Geçer Mi?
Kabızlık, haftada 3 veya daha az dışkılama yapılmasıdır. Obezite ameliyatlarına ihtiyaç duyulan bireyler çoğunlukla aşırı kilolarına bağlı çok az hareket eden ve bir kısmı ise obezitenin getirdiği bazı psikolojik problemlere bağlı olarak ilaç kullanan hastalardır. Obezitenin geçirilen ameliyat sonrasında tedavi edilmesi ile birlikte bu şikayetlerin çoğunlukla azaldığı görülmekle birlikte tüp mide ameliyatı sonrasında da beslenme yetersizliği ve lifli gıdaların az alımı ile birlikte kabızlık probleminin de ortaya çıkabildiği görülmektedir. Lifli gıdaların tüketilmesine önem verildiği, günlük 1.5 litre su tüketildiği ve fiziksel aktivitenin arttırıldığı durumlarda kabızlık daha az görülmektedir.
Safra Kesemde Taş Var Tüp Mide Ameliyatına Engel Mi?
Tüp Mide ameliyatı öncesinde hastalar genel bir check up yapılmakta ve özellikle ultrason ile safra kesesinin durumu kontrol edilmektedir. Safra kesesinde taş görülmesi operasyonun yapılmasına engel bir durum değildir. Tüp Mide ameliyatı laparoskopik (kapalı) bir ameliyattır ve ameliyat sırasında safra kesesi operasyonu da gerçekleştirilebilmektedir. Tüp Mide ameliyatı geçiren hastada aynı anda safra kesesi ameliyatının yapılması bir risk teşkil etmemektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Tekrar Kilo Alır Mıyım?
Tüp Mide ameliyatı sonrasında özellikle ilk 6 ayda hastalar ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonlardan çekindikleri için yedikleri içtikleri besinlere oldukça dikkat etmekte ve diyetisyen önerilerine çoğunlukla uymaktadırlar. Sonrasında ise belkide verilen kiloların rehaveti ile daha rahat ve serbest beslenmeye başlamaktadırlar ve diyetisyen önerileri gözardı edilebilmektedir. Buna bağlı olarak hastalarda %10 ila %15 arasında geri kilo alımı olabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı 18 Yaş Altına Yapılabilir Mi?
18 yaş altı olup obezite cerrahisi için uygun adaylar; VKİ 35 üzerinde olup, Tip 2 şeker hastalığı olan, ciddi karaciğer yağlanması olan, ağır derecede uyku apne sendromu olan ve pseudotümör serebrisi olan hastalar, VKİ'si 40 üzerinde olup, şeker direnci, hipertansiyon,kolesteerol ve trigliserid yüksekliği, depresyonu olan hastalar olarak sıralanabilir. Çocuk hastaların öncelikle pediatrik endokrinoloji hekimi tarafından değerlendirilmeleri önemlidir. Kız çocuklarda 13 yaş ve erkek çocuklarda 15 yaş altında boy uzamasını etkileyeceği için cerrahi uygulamamak gerekir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Tüp Mide ameliyatı sonrasında bu konuda uzman bir diyetisyen eşliğinde tedaviye devam etme gerekliliği gözardı edilmemelidir. Özellikle püre diyet döneminde, sıvı beslenme döneminde tüketilen tüm sıvı gıdalara beslenmede yer verilebilir. Sıvı formdaki gıdalara ek olarak çok pişmemiş yumurta, meyveler, peynir,sebzeler ve yağsız protein kaynakları tercih edilebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Olanlar En Çok Neye Dikkat Etmeli?
Tüp Mide ameliyatı sonrasında gün içinde yeterli sıvı alımıçok önemlidir. Aksi takdirde doymama, daha çok acıkma hissi oluşup daha kalorili yiyecek ve içeçeklere yönelinebilir. bunun sonucunda da daha fazla kilo alımı olacaktır. Ameliyat sonrasında fiziksel aktivitelere erken dönemde başlanması ve hekiminizin vereceği kan sulandırıcı ilaçların kullanımı hayati bir risk teşkil eden emboli oluşumu riskini azaltacaktır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Vitaminleri Ömür Boyu Mu Kullanmak Zorundayım?
Bazı vitamin ve minerallerin vücutta kullanım için emilimleri mideden gerçekleşmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrasında midenin büyük bir kısmı çıkarıldığı için emilim miktarı azalmakta ve yiyecekler ile alınan vitamin mineral miktarı yeterli olmamaktadır. Ameliyat sonrasında diyetisyen eşliğinde vitamin ve mineral takviyesi yapılmakta, proteinler ilk 1 ay, vitamin ve mineraller ise 3 ay boyunca hastanın beslenme durumunun takibi ile takviye edilmektedir. Sonrasında beslenme miktarının ayarlanması ile ömür boyu vitamin ve minerallerin kullanım ihtiyacı ortadan kalkmakta, hastanın ihtiyacı olan vitamin ve mineraller besinler ile alınabilmektedir.