top of page

Hemoroidal Hastalık Nedir?

Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroidler anal bölgede yer alan atar damar, toplar damar ve kas liflerini içeren doku yastıkçıklarıdır.

 

Hemoroidal hastalığın nedenleri nelerdir?

En sık nedenler arasında ;

1.Tuvalette uzun süre kalmak

2.Obezite

3.Kronik kabızlık veya ishal

4.Fazla ıkınma

5.Gebelik

6.Lif bakımından zayıf beslenme ve yaşlılık sayılabilir.

 

Her Hemoroid Müdahale Gerektirir Mi?

Sıklıkla basur olarak bilinen hemoroidler her insanda bulunan normal anatomik yapılardır. Kanama, aÄŸrı, ÅŸiÅŸlik, makattan dışarı sarkma gibi ÅŸikayetlere yol açmadıkları müddetçe müdahale etmek gerekmemektedir. Bulundukları yere göre iç ve dış olmak üzere kabaca iki tür hemoroidal hastalık vardır. Ä°ç hemoroidler, anal çizgi (Dentat Line) denilen anatomik bölgenin üzerinde yer alırlar. Hastalığın ilerlemiÅŸ olup olmamasına göre 4 dereceye ayrılırlar:

 

I.derece hemoroidal hastalık: Anal çizginin üzerinde yer alır.

II.derece hemoroidal hastalık : Ikınma ile anal çizginin altına doÄŸru hareket eder. Dinlenme halinde anal çizginin üstünde yer alır.

III.derece hemoroidal hastalık: Anüsten dışarı çıkmış hemoroidler el ile itilmeden eski yerlerine geri dönmezler

IV.derece hemoroidal hastalık: Anüsten dışarı sarkmış durumda bulunan hemoroidler el ile itilmekle de içeriye girmezler.

 

Dış hemoroidler hastalık, anal çizginin daha altında yani makat çıkışında oluÅŸur. Bu bölge yaygın bir sinir ağı ile kaplı olduÄŸu için oldukça aÄŸrılıdırlar.

 

Her Hemoroidal Hastalık Cerrahi Olarak Tedavi Edilmek Zorunda Mı?

Dış hemoroidal hastalık oldukça aÄŸrılı olabilir. Ä°laç, beslenme ve lokal uygulamalara raÄŸmen ÅŸikayetler geçmiyor ve sosyal yaÅŸamı rahatsız edici düzeyde ise cerrahi olarak tedavisi yapılabilir. I ve II. Evre iç hemoroidal hastalık, çoÄŸunlukla medikal tedaviye yanıt vermekte ve cerrahi gerektirmemektedir. III ve IV. Derece hemoroidal hastalıklar çoÄŸunlukla cerrahi ile tedavi edilirler.

​

Hemoroid Ameliyatı Sonrası Çok AÄŸrım Olur Mu?

Hemoroidal hastalığın tedavisi uzun yıllardır klasik cerrahi yöntemler ile yapılmaktadır. En sık uygulanan yöntem basit olarak, hemoroid pakesinin cerrahi olarak çıkarılması iÅŸlemidir. Fakat hemoroidin yerleÅŸim yerine göre oldukça aÄŸrılı olabilmektedir. Bu aÄŸrı bazı hastalarda haftalarca sürmekte ve sosyal yaÅŸama dönüÅŸ süresi uzamaktadır.

Günümüzde teknolojininde ilerlemesi ile birlikte, çeÅŸitli minimal invaziv yöntemler tedavi amacı ile kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Bu yöntemlerden en yaygın olarak kullanılan 2 tanesi Lazer Uygulaması ve Doppler (Arterial Detection Ligation -ADL) yöntemleridir.

​

Hemoroidal Hastalıklar Cerrahi Kesi Olmadan Da Tedavi Edilebilir Mi?

GeliÅŸen teknoloji ve cerrahi yöntemlerle birlikte artık hemoroidal hastalıklar cerrahi kesi yapılmadan da tedavi edilebilmektedir. Bunlardan en etkili ve kısa sürede sonuç alınanları ÅŸöyle; 

 

Lazer Ä°le Tedavi: Hemoroid yastıkçığının lazer enerjisi ile koagülasyonu (yakılması) esasına dayanır. I, II ve bazı III. Derece hemoroidlerde etkilidir. Oldukça kısa sürede uygulanabilir. Lokal veya lokorejyonel anestezi altında yapılır. Günübirlik bir iÅŸlemdir. AÄŸrısız bir yöntemdir. Hasta aynı gün günlük yaÅŸam aktivitelerine dönebilir.

 

ADL-DOPPLER Ä°le Tedavi: Hemoroidlere gelen kan akımını saÄŸlayan damarların, özel bir cihaz ile tespit edilerek kapatılması esasına dayanır. Beslenmesi kesilen hemoroidler yavaÅŸ yavaÅŸ küçülürler. En efektif sonu. 21 günün sonunda görülür. Günübirlik uygulanabilir. AÄŸrısız bir yöntemdir. Lazer tedavisi ile birlikte kombine olarak kullanışabilir.

Günümüzde çok popülerdir. Ä°ÅŸlem sırasında cerrahi bir kesi yapılmaz. AÄŸrı oldukça azdır. Hastalarda bir kaç gün ameliyat tekniÄŸine baÄŸlı olarak, tuvalete çıkma isteÄŸi duyulabilir. Özellikle kanamalı hemoroidlerde etkilidir.

Bu iki iÅŸlemde de hemoroid yastıkçıkları çıkarılmamakta yalnızca hastalık tedavi edilmektedir. Ameliyata baÄŸlı olarak inkontinans (dışkı tutamama) olma olasılığı çok düÅŸüktür.

Hemoroidler istirahat halinde anal kanalı kapatarak, istemsiz gaz ve sıvı kaçışını engellemektedir. Bu nedenle biz tedavide hemoroid yastıkçıklarını çıkarmamayı tercih ediyor ve çoÄŸunlukla LAZER ve DOPPLER yöntemlerini kombine olarak kullanıyoruz.

bottom of page