Pankreas Kanseri Nedir?
Oldukça geç belirti veren bir kanser türüdür. Ani başlayan sarılık, kilo kaybı, diyabet, yağlı ishal ve karın ağrısı, Pankreas Kanseri belirtisi olabilir Pankreas yerleşim yeri ve işlevi itibari ile sindirimin merkezinde yer alan bir organdır.
Tedavisinde en önemli yeri CERRAHİ alır. Kanserli bölge çıkarılabiliyor ise mutlaka çıkarılmalıdır. Bölgesel lenf düğümleri mutlaka temizlenmelidir. Cerrahi sonrasında Kemoterapi ve Radyoterapi uygun hastalarda fayda sağlayacaktır.
Bölgesel damar yayılımı olan Pankreas Kanseri hastalığının tedavisinde daha önceleri cerrahi planlanmaz ve kemoterapi ve radyoterapi ile sadece palyatif bir tedavi düşünülür iken artık yetkin merkezlerde gerekirse damar rezeksiyonları ve greft ile damar onarımları yapılarak kanserli dokunun tam olarak çıkarılmasına çalışılmakta ve hastalar bu tedaviden oldukça fazla fayda görmektedirler.
Pankreas başı yerleşimli kanserlerde, kitle tamamen çıkarılabiliyorsa Whipple Prosedürü, gövde ve kuyruk yerleşimli kanserlerde ise Distal Pankreas Rezeksiyonu ameliyatları uygulanmaktadır.
Pankreas Kanseri Diğer Organlara Yayılır Mı?
Pankreas Kanseri diğer organ kanserleri gibi yayılma potansiyeline sahiptir. Özellikle bulunduğu yer itibari ile birçok organa yakınlığı, büyük damarlara yakınlığı nedeni ile yayılma potansiyeli oldukça yüksektir.
Pankreas Kanseri En Çok Hangi Organa Yayılım Gösterir?
Kanser sistemik bir hastalık olmak ile birlikte, pankreas bezi vücudun merkezinde bulunan bir organdır. Pankreas Kanseri en çok karın içi, karaciğer ve akciğer'e yayılım gösterir.
Pankreas Kanserinin Tedavisi Nasıl Olur?
Pankreas Kanserinin şu an için bilinen cerrahi dışında efektif bir tedavi yöntemi yoktur. Erken tespit edildiği durumlarda yerleşim yerine göre uygun olan cerrahi tedavi yöntemi uygulanır.
Pankreas Kanserinde Önce Kemoterapi Mi Görmek Daha İyidir?
Pankreas kanserinde özellikle ileri evre hastalarda cerrahi şansını arttırabilmek yada o anki şikayetleri azaltabilmek için kemoterapi uygulanabilir. Fakat yapılabiliyor ise öncelikli tedavi cerrahi olmalıdır.
Pankreas Kanseri İçin Ameliyat Olduktan Sonra Tekrarlama Riski Var Mıdır?
Kanser sistemik bir hastalıktır. Evresi çok önemli olmak ile birlikte, karın içerisinde veya akciğerlerde sonrasında metastaz görülme olasılığı vardır. Operasyon sonrasında da devamlı takiplerinin yapılması gerekir. Operayson sonrası 5 yıllık süre metastaz gelişmeden geçirilir ise sonrasında yayılma olasılığı iyice azalmaktadır.
Pankreas Kanseri Ameliyatı Olduktan Sonra Hayatım Normale Döner Mi?
Özellikle pankreas baş kısmında gelişen kanserlerde yapılan ameliyat '' Whipple Ameliyat'''ı olarak adlandırılır ve pankreas'ın baş kısmı, Midenin bir kısmı, oniki parmak bağırsağının bir kısmı ve safra yollarının bir bölümünün çıkarılmasını kapsar. Oldukça komplike ve komplikasyon riski yüksek olan bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci ortalama 20 günü bulabilmektedir. Bu süre komplikasyon gelişirse uzayacaktır. Sonrasında kanser tedavisi açısından takip edilmesi gereken hastalarda nekahat dönemi komplikasyon gelişmeden atlatılır ise sağlıklı bir birey gibi hayatlarına devam edebilmektedirler.
Karaciğer Kanseri Nedir?
Karaciğer Kanseri primer karaciğer kökenli olabileceği gibi sıklıkla metastatik de olabilmektedir. Özellikle kolorektal kanserlerin karaciğer metastazları oldukça yaygındır. Karaciğerin primer kanserleri için özellikle Hepatit B ve Hepatit C çok önemli risk faktörleridir. Kronik karaciğer hastalığı olan kişilerin sıkı kontrol altında olmaları gerekir
Karaciğer kanserinin tedavisinde kanserin yaygınlığı ve kalan karaciğer dokusunun sağlamlığı çok önemlidir.
Kanserin yerleşim yerine göre, sağ hepatektomi, sol hepatektomi, metastezektomi ve karaciğer transplantasyonu yapılabilmektedir.
Ameliyat planlaması yapılırken karaciğer hacmi hesaplanmalı, çıkarılacak karaciğer kısmından sonra kalan karaciğer kısmının vücut için yeterli olup olmayacağı mutlaka detaylı bir biçimde değerlendirilmelidir.
Eğer kalacak karaciğer hacmi yetersiz ise tümörün bulunduğu karaciğer tarafındaki damarlara embolizasyon (kapama) yapılarak, kalacak karaciğer hacminin büyümesi sağlanıp tümör cerrahisi sonradan uygulanabilmektedir.
Uygun hastalarda, eğer canlı vericisi var ise karaciğer nakli de başka bir tedavi seçeneğidir.
Karaciğer Kanseri Diğer Organlara Yayılır Mı?
Karaciğer kanseri de diğer kanser türleri gibi sistemik bir hastalıktır ve komşu organlara temas yoluyla yada diğer organlara yayılabilmektedir.
Karaciğer Kanseri En Çok Hangi Organa Yayılım Gösterir?
Karaciğer Kanseri sıklıkla bölgesel lenf bezlerine, karın içerisine ve akciğere yayılım gösterebilmektedir
Karaciğer Kanserinin Tedavisi Nasıl Olur?
Karaciğer'in primer ve metastatik kanserleri genellikle kemoterapi ilaçlarına dirençli kanserlerdir. Sadece ilaçların yaşam ömrünü 3 ay kadar uzattığı tespit edilmiştir. Uygun evresinde yakalandığında eğer cerrahi mimkün ise en efektif tedavi CEERRAHİ'dir.
Karaciğer Kanserinde Önce Kemoterapi Mi Görmek Daha İyidir?
Teknik olarak mümkün ise önce cerrahi uygulamak karaciğer kanserleri için daha uygun olacaktır. Özellikle kolorektal kanserlerin karaciğer yayılımlarında kolorektal kanser ameliyatı ile aynı seansta karaciğer cerrahisinin yapılmasının daha faydalı olacağı bildirilmiştir.