top of page

SAFRA KESESÄ° AMELÄ°YATI 

 

Safra Kesesi, karaciÄŸer tarafından üretilip, sindirim için kullanılan safranın depolandığı organdır. KaraciÄŸer’e bitiÅŸik vaziyette bulunur. Tokluk sonrasında içerisindeki safrayı 12 parmak bardağına boÅŸaltarak sindirime katkıda bulunur.

 

Safra kesesinin çıkışı, karaciÄŸerden gelen safra kanalı ile birleÅŸir ve ana safra kanalını (koledok) oluÅŸturur. Safra kesesinde biriken safranın akışkanlığındaki bir deÄŸiÅŸim veya safra kesesinin boÅŸalmasındaki bir aksaklık safra kesesi taÅŸlarına veya safra kesesi çamuruna yol açabilir. Bunun sonucu olarak da ÅŸiddetli aÄŸrı, ateÅŸ yüksekliÄŸi ve sarılık ile kendini gösteren safra yolu problemleri oluÅŸabilmektedir.

 

Semptomlara yol açan safra kesesi çamuru veya safra kesesi taÅŸlarının tedavisi cerrahi olarak yapılmakta ve safra kesesi, kapalı (laparoskopik) yöntem ile vücut dışına alınmaktadır.

 

Ameliyat ne kadar sürer ?

Günümüzde en yaygın yapılan laparoskopik amelita olan safra kesesi ameliyatı yaklaşık olarak 60 dakika sürmektedir.

Karın bölgesinden vücut içerisine doÄŸru ilerletilen 4 adet içi boÅŸ kanal ve bunların içerisinden ilerletilen el aletleri yardımı ile ameliyat bir medikal monitörden izlenilerek yapılır.

Oldukça yaygın olarak yapılmakla birlikte bu ameliyat sırasında oluÅŸabilecek komplikasyonlar oldukça can sıkıcı olabilir.

​

Safra Kesesi Ameliyatında Sadece TaÅŸlar Mı Çıkarılıyor?

Safra kesesi ameliyatında sadece taÅŸların çıkarılması gibi bir prosedür yoktur. Sadece enfeksiyonun çok fazla olduÄŸu ve acil operasyon gereken durumlarda komplikasyona sebep olmamak için safra kesesi, içerisindeki taÅŸlar çıkarıldıktan sonra  kısmi olarak çıkarılabilmektedir.

 

 

Ameliyat sonrası hastanede ne kadar yatarım ?

Ameliyat sonrası 1 gece hastane yatışı genellikle yeterli olmaktadır. Yaklaşık 1 hafta sonra hastaların şikayetleri kalmaz ve dikişler 1 haftanın sonunda alınabilir.

 

Safra kesesi iltihabı ( Akut Kolesistit ) sonrasında, operasyon için, mecbur kalmadıkça hastaların en az 2 ay beklemeleri önerilir.

​

Safra Kesesi TaÅŸlarını Ameliyat Olmadan Kendim DüÅŸürebilir Miyim?

Safra kesesi taÅŸları böbrek taÅŸları gibi düÅŸürülemez. Aksine safra kesesindeki taÅŸlar hareketlenerek safra yoluna düÅŸerlerse safra kanalında tıkanmaya yol açarak sarılığa neden olabilirler. 

​

Safra Kesesi Ameliyat ile Alındıktan Sonra Sağlığım Etkilenir Mi?

Safra kesesi karaciÄŸerde üretilen safranın depolanıp tokluk esnasında kasılarak bağırsaklara salgılandığı organdır. Safra kesesi olmadığı zaman üretilen safra direk olarak bağırsaklara geçer. Bu durum  yaÅŸam konforunu etkileyen bir probleme yol açmaz.

bottom of page