top of page

Anal Fistül Nedir?

Anal fistül, kalın barsak son kısmı ile cilt arasında oluÅŸan, normal olmayan yollardır.

Özellikle anal bölgede oluÅŸan abse sonrasında yada inflamatuvar (iltihabi) barsak hastalıkları nedeni ile oluÅŸurlar.

 

Anal Fistül Hastası OlduÄŸumu Nasıl Anlayabilirim ?

Anal bölgede daha önceden geçirmiÅŸ olduÄŸunuz bir abse ÅŸikayetiniz var ve anal bölge çevresinden akıntınız mevcut ise anal fistül hastalığınız olabilir. Hemen bir Genel Cerrahi hekimine baÅŸvurmalı ve muayene olmalısınız. Muayene sırasında anal bölge çevresinde görülen bir dış delik tanıyı kesinleÅŸtirecektir. Çekilecek kontrastlı (ilaçlı) bir MRG fistülün tipi hakkında bilgi verir.

​

Anal Fistül Ä°laç Ä°le Tedavi Edilebilir Mi?

Ä°laç ile anal fistüle baÄŸlı geliÅŸmiÅŸ bir enfeksiyon mevcut ise enfeksiyon tedavisi yapılabilir. Fakat anal fistülün tedavisi CERRAHÄ°’dir.

​

Anal Fistül Nasıl Tedavi Ediliyor?

Anal fistül tedavisi oldukça zorlu ve inatçı bir yaklaşımı gerektirir. Tekrarlama olasılığı %40 ‘lara kadar çıkmaktadır. Uzun bir tedavi süreci vardır. Hasta ile tedavi öncesinde detaylı bir biçimde konuÅŸulmalı, oluÅŸabilecek komplikasyonlar anlatılmalıdır.Klasik cerrahi tedavi, fistül hattının çıkarılması ve bilgenin temizlenmesini kapsar. Ameliyat sonrası iyileÅŸme süresi uzun olabilmektedir. Ä°nkontinans (dışkı tutamama), kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülebilmektedir.

KliniÄŸimizde Anal Fistül’ün tedavisini minimal invaziv bir yöntem olan LAZER KOAGÜLASYON yöntemi ile yapmaktayız. Lazer tedavisi yaklaşık olarak 10 dk sürmekte ve açık cerrahi bir yara oluÅŸmamaktadır.Tedaviyi bir kaç kez tekrar etmek gerekebilir. Komplikasyon oranı oldukça düÅŸüktür. AÄŸrı yok denecek kadar azdır. Günübirlik uygulanabilir. Hasta aynı gün sosyal yaÅŸantısına geri dönebilmektedir.

​

Anal Fistül Cerrahisi Sonrasında AÄŸrım Olur Mu?

Anal fistül cerrahisi kliniÄŸimizde, lazer teknolojisi ile yapılmakta olup iÅŸlem sırasında herhangi bir cerrahi kesi yapılmamaktadır. Bu sebeple operasyon sonrasında aÄŸrı minimal düzeyde olup sosyal yaÅŸamı etkileyecek düzeyde deÄŸildir. Hastalar yapılan anestezinin türüne göre aynı gün evlerine gidip sosyal yaÅŸantılarına devam edebilirler.

​

Anal Fistül'ün Belirtileri Nelerdir?

*Makat çevresinde kötü kokulu akıntı

*Makat çevresinde kızarıklık ve tahriÅŸ

*Makatta zonklayıcı nitelikte ağrı

*Makat kenarından hava gelmesi anal fistül belirtileri arasında yer almaktadır.

​

Anal Fistülde Seton Tedavisi Nedir?

Bazı anal fistül tiplerinde (özellikle komplike fistüllerde), tedavi 2 aÅŸamalı olarak gerçekleÅŸtirilmektedir. Ä°lk yapılan iÅŸlemde fistül dış aÄŸzı ve iç aÄŸzı halka ÅŸeklinde bir malzeme ile birleÅŸtirilir ve 4-6 hafta arasında beklenir. Bu sürede fistül hattının düzleÅŸmesi ve varsa abse boÅŸluklarının boÅŸalması beklenir. Sonrasında lazer tedavisi uygulanır. 

​

Anal Fistül ile Anal Fissür Arasında Ne Fark Vardır?

Anal fistül de anal bölge çevresi ile anal kanal arasında seyreden, normalde olmaması gereken bir yol vardır. Anal fissür ise anal girimde mukozada oluÅŸan yırtıklardır. Anal kanal ile iliÅŸkileri yoktur. Anal fistülü olan hastaların ana yakınması akıntıdır. Anal fissürde ise cam kesiÄŸi ÅŸeklinde aÄŸrılar oluÅŸur. Anal fissürlerin %70'i ilaç tedavisi ile kaybolur iken anal fistüllerin tedavi yöntemi cerrahidir.

bottom of page