top of page

Reflü Nedir?

Reflü Hastalığı, asit, safra ve mide içeriğinden oluşan mide salgılarının yemek borusuna doğru yer değiştirmesidir.

 

Hastalar , ağıza acı ekşi bir sıvı geldiğinden yakınırlar. Reflü kronik bir hal alırsa, yemek borusunun alt ucunda kızarıklık ve yangıya yol açar. Göğüste ağrı hissetmekte olasıdır. Şiddetli reflüsü olan hastalar acil serviste, kalp krizi düşünülerek kontrol altına alınabilirler.

 

 

Reflü tanısı nasıl konur ?

Öncelikle yapılması gereken GASTROSKOPİ’dir. Gastroskopi ile yemek borusu ve mide kontrol edilip yapısal bir bozukluk olup olmadığı kontrol edilir. Mide fıtığı değerlendirmesi yapılır.

 

Diğer bir tanı yöntemi de Ph metre’dir. Ph metre ile yemek borusuna kaçan asit miktarı ölçülür.

Ayrıca manometrik inceleme ile yemek borusunda reflüye neden olabilecek başka bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle cerrahiye karar verilmeden bu 3 inceleme yöntemine ihtiyaç vardır.

 

Reflüm var. Ameliyat mı olmalıyım ?

Reflü tedavisinde ameliyat’a oldukça az ihtiyaç duyulmaktadır. Çoğu hastanın şikayetleri diyet, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar ile düzelmektedir.

 

Diyet ve ilaç tedavisi ile yaşam tarzı değişiklikleri ile düzelmeyecek şekilde, mide fıtığı gibi anatomik bir bozukluk mevcut ise CERRAHİ tercih edilmektedir.

Reflü Cerrahisi Hangi Yöntemle Yapılır?

Reflü  cerrahisi laparoskopik ( kapalı) olarak gerçekleştirilmekte ve karın yüzeyinden karın içine doğru yerleştirilen 4 veya 5 adet kanül yardımı ile  yaklaşık olarak 60-90 dakika arasında gerçekleştirilir.

 

Hastalar ile ameliyat öncesinde detaylıca konuşulmalı ve ameliyat sonrası bir kaç aylık bir dönemde yutma güçlüğü çekebilecekleri anlatılmalıdır.

Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır ve Hastanede Kalış Süresi Ne Kadardır?

Ameliyat akşamı birkaç yudum su içilebilir ve sonrasında 1. Gün hastalar sıvı ve püre şeklinde gıda alımına başlayabilir ve evlerine gidebilirler. Ameliyat sonrasında dramatik olarak reflünün azaldığı görülmektedir. Dikişler 1 haftanın sonunda alınabilir.

Reflü Cerrahisinin Komplikasyonları Nelerdir?

Reflü Cerrahisinde, diğer çoğu ameliyatta olduğu gibi kanama, enfeksiyon ve anesteziye bağlı atelektazi ( akçiğerlerin sönmesi) gibi istenmiyen etkiler görülebilmektedir. Bunun yanında pnömotoraks (göğüs boşluğunun hava ile dolması) da görülebilmektedir.

 

Kliniğimizde Reflü Cerrahisi uygun hastalara güvenli bir biçimde yapılmaktadır.

bottom of page