LAPAROSKOPİK (KAPALI) FITIK CERRAHİSİ
Fıtık, iç organlardan herhangi birisinin vücudun zayıf bir bölgesinden dışarı doğru çıkmasıdır.
En sık rastlanılan fıtık bölgesi kasıklardır. Sonrasında karın bölgesinde herhangi bir yerde oluşabilir.
Fıtık oluşumuna neler yol açmaktadır ?
1.Ağır yük kaldırmak,
2.Uzun süre ayakta kalmak,
3.Ağır işlerde çalışmak,
4.Geçirilmiş ameliyatlar sonrası,
5.Kronik öksürük,
6.Karın içi sıvı toplanması,
7.Obezite, fıtık oluşma nedenleri arasında sayılabilir.
Fıtığım var ilaç ile tedavi olabilir miyim ?
Fıtığın tedavisi CERRAHİ’dir.
Fıtık cerrahisinde mantık, fıtıklaşan iç organı serbestleştirip, zayıf olan yeri onarmak ve tekrar etme olasılığını azaltmak için fıtık bölgesine, destek amaçlı yardımcı bir yama (mesh) yerleştirmektir.
Klasik bir biçimde AÇIK cerrahi ile yapılabildiği gibi günümüzde KAPALI (LAPAROSKOPİK) CERRAHİ ile de yapılabilmektedir. Laparoskopik cerrahi, oldukça yaygınlaşmıştır ve kliniğimizde de güvenle uygulanabilmektedir.
Kapalı fıtık cerrahisinde, fıtığın yerleşim yerine göre karın ön duvarından yerleştirilmiş içi boş bir kaç adet tüp ve bunların içlerinden ilerletilen uzun çalışma aletleri yardımı ile fıtık bölgesi onarımı yapılmakta ve yama yerleştirilmektedir.
Karın ve kasık bölgesi fıtıkları kapalı yöntemle güvenli bir şekilde onarılabilmektedir.
Kapalı Fıtık Onarımının Avantajları Nelerdir?
1. Ameliyat sonrası daha az ağrı hissedilir
2.İyileşme süresi daha hızlıdır.
3.İşe ve günlük aktivitelere dönüş daha erken olmaktadır.
4.Tekrarlayan fıtıklarda yapılması avantajdır
5.Kozmetik sonuçlar daha iyidir
6.SPORCULARDA DAHA AZ PERFORMANS KAYBI OLUR.
Sporcu Fıtıklarında En Uygun Tedavi Yöntemi Hangisidir?
Laparoskopik cerrahi ile onarım, sporcu fıtıkları için en ideal yöntemdir. Özellikle daha erken fiziksel aktivitelere dönüş ve daha az performans kaybı olması profesyonel sporcular için büyük avantajdır.
Hangi Cerrahi Yöntemde Fıtığın Tekrarlama Olasılığı Daha Fazladır?
Günümüzde tüm fıtık onarımları yama takviyesi ile yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan fıtık tamirlerinde tekrarlama olasılıkları %10 civarındadır. Fıtık tamirinin tecrübeli ellerde yapılması halinde açık veya kapalı fıtık tamirinde, fıtığın tekrarlama olasılığı değişmemektedir.
Laparoskopik Fıtık Tamiri Sonrasında Hastanede Ne Kadar Süre Kalırım?
Ameliyat sabahı hastaneye yatış yapılıp, ameliyat sonrası 1. günde evinize gidebilirsiniz. Ağrı oldukça az olmaktadır. Ameliyat kesi yeri dikişleri genellikle kendiliğinden emilebilen malzeme ile atıldığı için dikiş aldırmanıza gerek olmamaktadır.
Ameliyat Sonrası Spor Yapmaya Ne Zaman Başlayabilirim?
Hafif spor aktivitelerine, 3-5 gün sonra
Ağır spor'a 15-20 gün sonra
Profesyonel spora ise 20-30 gün sonra başlayabilmekle birlikte, bu süreler operasyonu gerçekleştiren cerrahın tecrübesine göre azalıp kısalabilmektedir
Tekrarlayan Fıtık Tamirlerinde Laparoskopik Yöntem Uygulanabilir Mi?
Özellikle ilk operasyon açık cerrahi ile yapılmış ise 2. ameliyatın laparoskopik olarak yapılması daha sağlıklı olacaktır. Önceki ameliyatın yapıldığı bölgedeki yapışıklıklar, 2. ameliyatın açık yöntemle yapılmasını zorlaştırabilir.
Laparoskopik Ameliyatta Kullanılan Yamalar Farklı Mıdır?
Açık Fıtık Cerrahisinde kullanılan yamalar, laparoskopik fıtık cerrahisinde de kullanılacağı gibi Laparoskopik fıtık cerrahisi için de üretilmiş özel anatomik yamalar mevcuttur. Bu yamaların özelliği, şekil olarak kullanılan bölgenin anatomik yapısına göre üretildiği için bölgeyi tam olarak kapatacak ve boşluklar oluşmayacaktır. Böylelikle tekrarlama olasılıkları daha düşük olacaktır.